Σπονδυλαρθρίτιδα

Η σπονδυλοαρθρίτιδα ή σπονδυλοαρθροπάθεια περιλαμβάνει μια οικογένεια από φλεγμονώδεις ρευματοπάθειες που εμφανίζονται με πόνο στην ράχη. Η πιο συνηθισμένη είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η οποία πλήττει κυρίως τη σπονδυλική στήλη. Επίσης περιλαμβάνεται η αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία πλήττει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις της πυέλου, η αντιδραστική αρθρίτιδα (παλαιότερα γνωστή ως σύνδρομο Reiter), η ψωριασική αρθρίτιδα, και η εντεροπαθητική αρθρίτιδα / σπονδυλίτιδα που συνδέονται με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn).

Όταν μιλάμε για εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα αναφερόμαστε σε μία πάθηση που επίσης εμφανίζεται με πόνο στην ράχη. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η φθορά των σπονδυλικών αρθρώσεων, η στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων και η δημιουργία οστεοφύτων που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στις νευρικές ρίζες.

Η θεραπεία της περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες, φαρμακευτική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κορτιζόνη ή αντιρευματικά φάρμακα καθώς και εγχύσεις κορτικοστεροειδών. Σε μερικούς ασθενείς είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση όταν συνυπάρχουν κατάγματα ή μεγάλες παραμορφώσεις (ιδίως της αυχενικής μοίρας).