Σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C. Η λειτουργική σκολίωση είναι δευτεροπαθής ή αντισταθμιστική, λόγω ανισοκελίας και εξαφανίζεται όταν ο ασθενής κάθεται. Μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν επώδυνο μυϊκό σπασμό λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι ο πιο συχνός τύπος σκολίωσης και εμφανίζεται κυρίως σε κορίτσια. Η σκολίωση πρώιμης έναρξης εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 5 ετών και είναι πιο συχνή στα αγόρια.

Η συγγενής σκολίωση οφείλεται σε αποτυχία σωστού σχηματισμού ενός ή περισσότερων σπονδύλων κατά την ενδομήτριο ζωή ενώ η νευρομυϊκή ή παραλυτική σκολίωση είναι αποτέλεσμα παθήσεων του νευρικού συστήματος ή των μυών.

Η κακή στάση, η βαριά τσάντα, η μικρή ανισοσκελία ή η πλατυποδία δεν προκαλούν σκολίωση. Το μονόζυγο, οι ειδικές ασκήσεις, το κολύμπι, τα ειδικά πέλματα και οι ειδικοί νάρθηκες δεν διορθώνουν την σκολίωση.

Οι κηδεμόνες της σκολίωσης είναι ειδικοί νάρθηκες που εφαρμόζονται στον κορμό του παιδιού που έχει ικανό δυναμικό ανάπτυξης για να σταματήσουν την εξέλιξη της σκολίωσης. Ο μόνος τρόπος να «ισιώσει» η σπονδυλική στήλη είναι η χειρουργική επέμβαση, αλλά θυσιάζεται η κινητικότητα ενός μέρους της σπονδυλικής στήλης.