Κύφωση

Η σπονδυλική στήλη φυσιολογικά παρουσιάζει μια σειρά από καμπύλες στο οβελιαίο επίπεδο· κυρτή προς τα πίσω στην θωρακική μοίρα και κυρτή προς τα εμπρός στην αυχενική και οσφυϊκή μοίρα. Αν ένα από αυτά τα κυρτώματα είναι υπερβολικό μιλάμε για κύφωση ή λόρδωση αντίστοιχα.

Η λειτουργική κύφωση συνήθως σχετίζεται με διαταραχές της στάσης και διορθώνεται ενεργητικά από τον ασθενή. Η οργανική κύφωση είναι άκαμπτη και σχετίζεται με αλλοιώσεις στο σχήμα των σπονδύλων.

Στα παιδιά, μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγγενών ανωμαλιών διάπλασης των σπονδύλων. Παρατηρείται επίσης σε σκελετικές δυσπλασίες όπως η αχονδροπλασία και η ατελής οστεογένεση. Στους εφήβους το συνηθέστερο αίτιο είναι η νόσος του Scheuermann.

Στους ενήλικες, η κύφωση μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση της παιδικής ηλικίας, σε αγκυλοποιητική ή φυματιώδη σπονδυλίτιδα ή σε τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Στους ηλικιωμένους, η συνηθέστερη αιτία είναι η οστεοπόρωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα που θα αυξήσει μια συνήθως προηγούμενη ασυμπτωματική παραμόρφωση.

Η θεραπεία είναι συνήθως συμπτωματική, με παυσίπονη αγωγή, ασκήσεις ενδυνάμωσης, χρήση κηδεμόνων ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις με μεγάλη παραμόρφωση μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση με σπονδυλοδεσία.