Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μπορεί να προβάλουν στο σπονδυλικό σωλήνα και να προκαλέσουν πιεστικά φαινόμενα στον νωτιαίο μυελό ή στις νευρικές ρίζες. Ανάλογα με το σημείο της σπονδυλικής στήλης που θα παρουσιαστεί αυτή η κήλη παρουσιάζονται ανάλογα νευρολογικά συμπτώματα σε αντίστοιχα μέρη του σώματος. Έτσι μία κήλη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης θα προκαλέσει κινητικές ή αισθητικές βλάβες στον αυχένα και στα άνω άκρα συνήθως, ενώ μία κήλη στην οσφυϊκή μοίρα στην μέση και στα κάτω άκρα.

Λόγω ανατομικής κατασκευής της σπονδυλικής στήλης η κήλη είναι συνήθως οπίσθιο-πλάγια και προκαλεί συμπτώματα ετερόπλευρα. Έτσι μια κήλη στην οσφυϊκή μοίρα μπορεί να παρουσιαστεί με πόνο στην μέση (οσφυαλγία), στο δεξιό ή αριστερό σκέλος (δεξιά ή αριστερή ισχιαλγία) ή και στις δύο περιοχές (οσφυοισχιαλγία). Σε ηλικιωμένους,συνήθως, ασθενείς δημιουργείται μερικές φορές προοδευτική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα που οφείλεται σε συνδυασμό κήλης δίσκου και ανάπτυξης οστεοφύτων. Κλινικά οι ασθενείς παρουσιάζουν χαμηλή οσφυαλγία, πόνο στους γλουτούς ή δυσκολία στην ορθοστάτηση και στη βάδιση (διαλείπουσα νευρογενής χωλότητας).

Στα αρχικά στάδια και σε ήπιες καταστάσεις αρκεί η ξεκούραση, η χρήση αντιφλεγμονωδών, οι φυσικοθεραπείες και η τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών. Αν αποτύχει η συντηρητική αγωγή ή αν η νευρολογική συμπτωματολογία είναι πολύ σοβαρή, τίθεται η ένδειξη της χειρουργικής αντιμετώπισης με μικροδισκεκτομή, αντικατάσταση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με τεχνητό δίσκο (αν πρόκειται για αυχενική δισκοκήλη), πεταλεκτομή, ή ακόμα και σπονδυλοδεσία.