Μετεγχειρητικές Οδηγίες

1.    Βάδιση με περιπατητήρα ή βακτηρίες

2.    Χρήση ανυψωτικού λεκάνης

3.    Αντιπηκτική αγωγή

5.    Επανεξέταση σε 2 εβδομάδες

6.    Φυσικοθεραπείες

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Πρόκειται για μία νόσο που προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπους και συνήθως αποτελεί φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Επίσης μπορεί να είναι συνέπεια παλαιού τραυματισμού (μετατραυματική) η συνδεσμικής αστάθειας του γόνατος. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό της άρθρωσης και καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Εκδηλώνεται με πόνο και οίδημα που οδηγούν σε περιορισμό της λειτουργίας του γόνατος. Ανάλογη εικόνα φθοράς προκαλούν και άλλες καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα κι άλλες ρευματοπάθειες.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και τον ακτινολογικό έλεγχο. Στα πρώτα στάδια η θεραπεία της περιλαμβάνει τροποποίηση δραστηριοτήτων, με αποφυγή καταπόνησης, βελτίωση της μυϊκής ισχύος του τετρακέφαλου και των οπίσθιων μηριαίων καθώς και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ενδαρθρικές ενέσεις επίσης μπορούν να προσφέρουν μία παροδική ανακούφιση.

Σε προχωρημένες βλάβες είναι επιβεβλημένη η χειρουργική αντιμετώπιση. Επεμβάσεις οστεοτομίας που διορθώνουν τον άξονα του γόνατος μπορούν να γίνουν σε νέους ασθενείς έως 55 ετών. Επίσης όταν η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται στο ένα μόνο διαμέρισμα της άρθρωσης, στο έσω, στο έξω ή στο πρόσθιο χωρίς σοβαρές αλλοιώσεις στα υπόλοιπα μέρη του γόνατος μπορεί να γίνει μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική. Η μέθοδος αυτή προκαλεί μικρότερο χειρουργικό τραύμα, γρηγορότερη αποκατάσταση, λιγότερες αιμορραγίες και μειωμένο αριθμό επιπλοκών.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η λύση εκλογής για περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή και η έντονη συμπτωματολογία υποβαθμίζει σοβαρά την καθημερινή ποιότητα ζωής του σθενούς. Κατά την ολική αρθροπλαστική απομακρύνονται όλες οι οστεοχόνδρινες επιφάνειες που πάσχουν από τον μηρό και την κνήμη. Τα τμήματα που αφαιρούνται αντικαθίστανται από μεταλλικά ενώ μεταξύ τους παρεμβάλλεται ένα πλαστικό τμήμα αποτελούμενο από πολυαιθυλένιο.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο η ολική αρθροπλαστική γόνατος με χρήση τεχνικών “MIS” μικρών, δηλαδή, τομών  που προσφέρουν γρηγορότερη αποκατάσταση, μικρότερο χειρουργικό τραύμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και συνήθως δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος.