Γενικά Περί Γόνατος

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος στην οποία συμμετέχουν τέσσερα οστά: το μηριαίο, η κνήμη, η περόνη και η επιγονατίδα. Τα οστά καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο, που ανήκει στην κατηγορία του υαλοειδούς χόνδρου ο οποίος μειώνει τις τριβές μεταξύ των οστών και κατανέμει ομοιόμορφα τα φορτία.  Στο εσωτερικό της άρθρωσης υπάρχει μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού το οποίο επίσης συμβάλλει στην μείωση των τριβών. Τα παραπάνω οστά συνδέονται μεταξύ τους μέσω διαφόρων μυϊκών και συνδεσμικών στοιχείων.

Τέσσερεις είναι οι κυριότεροι σύνδεσμοι του γόνατος που συνδέουν τα οστά αυτά μεταξύ τους. Ο Πρόσθιος Χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) και ο Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΟΧΣ) βρίσκονται μέσα στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος. Όπως λέει και το όνομά τους χιάζονται μεταξύ τους καθώς προσφύονται στην κνήμη και τον μηρό. Ο Έσω Πλάγιος Σύνδεσμος και ο  Έξω Πλάγιος Σύνδεσμος βρίσκονται στα πλάγια της άρθρωσης του γόνατος στην έσω και έξω πλευρά αντίστοιχα.

Μια άλλη πολύ σημαντική δομή της άρθρωσης του γόνατος είναι οι μηνίσκοι. Οι δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, είναι ημισελινοειδείς (C) σφηνοειδείς σχηματισμοί από συνδετικό ιστό που παρεμβάλλονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Οι μηνίσκοι αυξάνουν και προσαρμόζουν την επιφάνεια επαφής βοηθώντας έτσι στην καλύτερη κατανομή των ασκούμενων δυνάμεων και στην απόσβεση αυτών.

Οι σημαντικότεροι μύες που προσφύονται γύρω από την άρθρωση του γόνατος και την κινητοποιούν είναι ο τετρακέφαλος, που είναι ο πιο ισχυρός μυς του ανθρώπινου σώματος  και οι οπίσθιοι μηριαίοι (δικέφαλος μηριαίος, ισχνός προσαγωγός, ημιτενοντώδης, ημιμεμβρανώδης). Ο τετρακέφαλος μυς προσφύεται στον άνω πόλο της επιγονατίδας μέσω του τένοντα του τετρακέφαλου ενώ από τον κάτω πόλο της επιγονατίδας εκφύεται ο επιγονατιδικός τένοντας που καταφύεται στην κνήμη.